Det viktiga samtalet

Tonåren är en jobbig tid – mycket händer i omgivningen, i huvudet och med kroppen. Akne är ingenting man dör av, men det kan ge kvarstående både psykiska och fysiska ärr. Det finns några saker du bör tänka särskilt på när du kommunicerar med din elev.

• Var positiv och inge hopp

Det är okej att känna att man har besvär och att be om hjälp.

• Ta akneproblemet på allvar

Svårighetsgraden är inte alltid avgörande för hur mycket besvär man anser sig ha.

• Akne försvinner inte efter en dag men flera av preparaten ger effekt efter en kort tids behandling.

Idag finns det kombinationspreparat som doseras en gång om dagen.

• Påtala när eleven kan förvänta sig en effekt

Många behandlingar ger en fullgod effekt efter 6-8 veckor.

• Ge tydlig tvätt-och smörjinformation – även skriftligt

• Biverkningar – alla lokala behandlingar ger biverkningar

Det är väldigt viktigt att informera om att de flesta biverkningar ofta är snabbt övergående och det kan vara ett tecken på att behandlingen verkar. Rekommendera gärna fuktighetslotion några minuter efter att preparatet har applicerats. Du kan också rekommendera behandling varannan dag inledningsvis för att minska irritationen.

• Skapa en god kontakt, betona behov av tålamod och följ upp!

Ge möjlighet till återkoppling via mail eller återbesök.

Klicka framåt för att gå vidare.