Sprid kunskap om akne på din skola

Vilka källor till information gäller för ungdomar idag?

Enligt Ungdomsbarometern är den viktigaste informationskällan i den här åldern föräldrarna, även om ungdomarna tyr sig till dem i mindre utsträckning ju äldre de blir. Den näst viktigaste informationskällan är Internet. Idag finns omfinnar.se, en produktobunden hemsida dit du kan hänvisa elever som vill veta mer om akne. Det finns även en app, <omfinnar> som eleverna kan ladda hem kostnadsfritt via Appstore eller Android Market. Med hjälp av appen kan eleverna använda dagbok, påminnelser och andra funktioner som underlättar vid läkemedelsbehandling.

Efter Internet följer sedan apotek och kompisar. Skolsköterskan kommer först på femte plats, men med dina kunskaper och det förtroende du har hos eleverna har du stor möjlighet att med ganska liten insats öka uppmärksamheten kring akne och på så sätt hjälpa ännu fler.

Vilka källor till information gäller för ungdomar idag?

Aknekampanj i skolan

Varje år delar Galderma ut ett stipendium på Skolsköterskekongressen till en eller flera skolsköterskor som med föredömlig insats gjort något - eller planerar att göra något, extra för att öka kunskapen om akne hos sina elever. Det krävs alltid en skriftlig ansökan som skickas till ordföranden i Riksföreningen för skolsköterskor och styrelsen tar sedan ett beslut vem som blir årets stipendiat och meddelar sedan Galderma.

Låt oss inspirera er och återberätta historien som föranledde till att Charlotte Eklund och Helena Pettersson från Finspång fick mottaga stipendiet 2014.

Hösten 2013 bestämde sig Charlotte och Helena tillsammans med Cecilia Genestam som är skolsköterska med medicinskt ledningsansvar i Finspångs kommun att det var dags att höja kunskapen om akne bland elever, föräldrar samt personal på två av deras högstadieskolor.

Tillsammans valde de ut två sammanfallande veckor på hösten och planerade en aknekampanj som skulle äga rum under denna tidperiod. De lade även tid på att sprida informationen om den förestående kampanjen i olika kanaler. Kampanjen gick ut på att dels ha en tipspromenad på skolan med frågor om akne. De ordnade priser som skolan delvis finansierade, som köp av t.ex. biobiljetter. För att så många elever som möjligt skulle gå tipspromenaden skickade de hem ett brev till alla vårdnadshavare och beskrev syftet och tanken med kampanjen. De informerade även lärarna och flera lärare valde då att gå tipsrundan med eleverna under lektionstid. Den andra delen av kampanjen var att vara synliga på Öppet hus på skolan, så då blev det en ”aknehörna” där skolsköterskorna kunde stå och svara på frågor från föräldrar om akne och behandling. Initiativet var mycket uppskattat och det var tydligt att det fanns ett behov av att diskutera denna fråga ytterligare. Efter kampanjen noterades även en ökning av antalet elever som sökte hjälp för sin akne.

Blev du inspirerad av skolsköterskorna i Finspång – skulle du själv vilja arrangera en tipspromenad? Det behöver inte vara så komplicerat – tvärtom, korta och kärnfulla budskap är oftast de som fastnar bäst och ändrar ett beteende!

Klicka här för att ladda ner en enkel tipspromenad

Klicka här för att ladda ner rätt svar och kommentarer till tipspromenaden

Aknekampanj i skolan

Aknemottagning – samarbete med vårdcentral

I Kungsbacka tog distriktsläkarna Annica Nordenström och Camilla Sandin Bergh hjälp av skolhälsovården för att informera om sin aknedag-ett lyckat samarbete!

”Efter en lyckad satsning med ”prickmottagning” på Vårdcentralen Kungsbacka föddes iden till att anordna en särskild dag för aknemottagning. Vi hade båda reflekterat över att man ser många ungdomar ute med underbehandlad akne. Via annons i lokaltidning och information till skolsköterskorna på kommunens högstadie- och gymnasieskolor spreds informationen. Gensvaret var stort och tiderna tog snabbt slut. Majoriteten av ungdomarna som sökte fick diagnosen måttlig akne och de flesta fick peroral antibiotikabehandling i kombination med lokal behandling. Det som framkom i mötet med patienterna var att man inte tänkt på att man faktiskt kunde kontakta sin vårdcentral för att få hjälp. Ganska många undervärderade sina besvär och hade otillräckliga kunskaper om att effektiv behandling finns att få. Endast de med riktigt svår ärrbildande akne är i behov av hjälp från hudläkare och då går det oftast snabbare att få en tid om patienten först blivit bedömd av distriktsläkare.”

Aknemottagning – samarbete med vårdcentral

Anordna en aknedag på din mottagning

Ett sätt kan vara att ordna en aknedag på din mottagning. Ninna Högberg, skolskoterska i Helsingborg, beskriver hur hon med små medel fyller sitt väntrum med elever som vill ha goda råd.

"Idag behöver ingen må dåligt för sin akne. Därför tar jag upp frågan med elever som jag ser har akne och undrar om de har hittat ett preparat som hjälper dem och om de är nöjda med det. Jag besöker eleverna i Årskurs 8 och 9 och bjuder då in de som har problem och inte har hittat ett preparat som de är nöjda med. På detta sätt öppnar jag min dörr och det är inte längre lika pinsamt att komma och fråga om hjälp eller be om råd. Ofta ger det ringar på vattnet i flera veckor efter."

Anordna en aknedag på din mottagning